När man har kommit fram till att man är redo att ta nästa steg rent bostadsmässigt och man ska börja titta på hus att köpa är det viktigt att först ha gått igenom några punkter för att veta vad man vill ha. En av de punkterna som kräver en noggrann behovsanalys är storleken. Både storleken på huset, storlek på eventuellt garage och storlek på tomten. När man sedan har flyttat in gäller det också att välja [rätt storlek:almashus.se på de möbler som man väljer att inreda med för att få ett harmoniskt hem.

För att ta reda på hur stort hus man behöver måste man besvara några frågor i sin behovsanalys. Den mest logiska frågan är så klart hur stor familjen är, hur många det är som ska rymmas i bostaden och om alla dessa ska ha egna sovrum eller om det ska delas. Behövs det ett extra lekrum, kontor eller gästrum?

Utifrån hur många det är som ska bo i bostaden bör man också fundera på hur ytorna ska användas för att komma fram till hur planlösningen bör se ut och hur stora ytorna bör vara. Är det en stor familj, en familj med småbarn som ska leka i vardagsrummet eller en familj som ofta har vänner och släkt på besök, då är det kanske mer prioriterat att sällskapsytorna så som kök och vardagsrum ska vara väl tilltagna i kvadratmeter istället för att sovrummen ska vara rymliga.

Man bör också fundera på hur stor tomt som man vill ha. Vill man bara ha en liten gräsmatta så att man får plats med en möbelgrupp ute eller vill man egentligen ha en stor gård på landet med nästan obegränsad gräsmatta? Även här måste man fundera på hur tomten kommer att användas och nyttjas. Det är inte roligt att köpa ett hus med varken för liten tomt eller för stor då det kommer bli ett irritationsmoment.