När man väl har bestämt sig för att man är redo att ta nästa steg, antingen genom att köpa ett hus för allra första gången eller för att sälja ett hus som man har bott i under några år så finns det olika sätt att gå tillväga för att göra verklighet av sina planer.

  • Köpa och sälja via mäklare

Ett alternativ är att köpa och sälja fastigheten med hjälp av en mäklare. Om man väljer att sälja sitt hus med hjälp av en mäklare så är det ofta smidigt och uppskattat. Det är någon annan som tar hand om visningar, håller reda på de olika buden i budgivningen och ser till att allt blir korrekt juridiskt med kontrakt. Det kostar en del att anlita en mäklare men det är många gånger värt besväret.

När man väljer att köpa en fastighet med hjälp av en mäklare kan man hela tiden känna en extra trygghet under köpeprocessen att allt går rätt till.

  • Köpa och sälja privat

Men man behöver inte anlita en mäklare för att köpa eller sälja sitt hus, man kan även göra detta på den privata marknaden. Man får då själv ansvara över att annonsera ut fastigheten, hålla i visningar, svara på frågor och ta emot bud om det blir budgivning. När köpet ska slutföras får man även tillhandahålla köpekontrakt. Här får man ta ett större ansvar men man slipper mäklararvode. Privat försäljning tillämpas ofta om en fastighet säljs mellan bekanta eller om värdet på fastigheten inte är så högt.

  • Köpa nyproduktion

Det sista alternativet är att köpa en helt ny fastighet som byggs på en tomt. Ett första steg är då att kontakta olika husleverantörer för att få kataloger hemskickade och se vad de har för utbud av hus. Här behöver man också ofta köpa en tomt separat på egen hand.